Bronpompen

Bronpompen collectie

Het werkingsprincipe van bronpompen is gelijk aan die van een dompel of centrifugaalpomp. De pomp bestaat uit een waaierhuis en pompmotor die elektrisch gevoed wordt.

IPG USP Langwerpig ontwerp
IPG USP Diverse diameters
IPG USP Verschillende toepassingen

Het grote verschil zit in het ontwerp: een bronpomp is langwerpig waarbij pomphuis en motor in één lijn zitten. De reden is even simpel als effectief: de pomp wordt in een bron geplaatst en daar de diameter van de bron bepaald wordt door de pomp is het zaak deze zo klein mogelijk te houden. Door de diameter beperkt te houden zullen ook de kosten om de bron te produceren lager zijn.

Het aanbod is groot en kan worden afgestemd op de specifieke klantwens en kan variëren van 3” tot 48” waarbij de 4” tot 18” range als meest verkocht geldt.

Assortiment bronpompen van IPG:

Bronpompen saer fs 98

SAER FS98

IPG USP Uitgevoerd in RVS
IPG USP Kan zand verpompen*

Bronpompen SAER MS 152

SAER NR151/152

IPG USP Inclusief elektromotor
IPG USP Slijtvaste pomp
IPG USP 4″ of 6″ aansluiting

Bronpompen SAER NS-95 / NS-96

SAER NS95

IPG USP Compacte pompen
IPG USP Te bestellen met motor
IPG USP Nederlands importeur SAER

Bronpompen Grundfos Unilift SB

Grundfos SB

IPG USP Geïntegreerde sturing
IPG USP Gemakkelijk te installeren

Bronpompen Grundfos SP

Grundfos SP

IPG USP Hoge opbrengst
IPG USP Bestand tegen zand*

Bronpompen Ebara sb3 winner

Ebara SB3

IPG USP RVS
IPG USP NEMA motoren

Bronpompen Ebara Winner 4N

Ebara Winner

IPG USP Hoge opbrengst
IPG USP Bestand tegen zand*

SAER FS98

IPG USP Uitgevoerd in RVS
IPG USP Kan zand verpompen*

SAER MS 152

SAER NR151/152

IPG USP Inclusief elektromotor
IPG USP Slijtvaste pomp
IPG USP 4″ of 6″ aansluiting

SAER NS-95 / NS-96

SAER NS95

IPG USP Compacte pompen
IPG USP Te bestellen met motor
IPG USP Nederlands importeur SAER

Grundfos Unilift SB pompen

Grundfos SB

IPG USP Geïntegreerde sturing
IPG USP Gemakkelijk te installeren

Grundfos SP

Grundfos SP

IPG USP Hoge opbrengst
IPG USP Bestand tegen zand*

Ebara sb3 pomp winner

Ebara SB3

IPG USP RVS
IPG USP NEMA motoren

Ebara Winner bronpompen 4N

Ebara Winner

IPG USP Hoge opbrengst
IPG USP Bestand tegen zand*

Waarop selecteer je bronpompen?

Natuurlijk helpt een expert van IPG u graag bij het selecteren van de juiste bronpomp voor uw toepassing. U kunt hiervoor altijd vrijblijvend contact met ons opnemen of een offerte aanvragen. Op onderstaande punten zullen wij onder andere de selectie baseren, houdt er dus rekening mee dat deze gegevens bekend moeten zijn of wij samen tot deze gegevens kunnen komen tijdens een vrijblijvend telefoongesprek.

Bronpompen Ebara Winner 4NDiameter van de bron:
Hoe groot is de bron? Wat is de diameter? De pomp zal hier in moeten passen.

Diepte van de bron:
Niet geheel onbelangrijk is om te weten hoe diep het water staat in de bron, wat is het waterniveau?
Een bronpomp kan niet tegen droogdraaien en daarom is het van belang dat er altijd voldoende watertoevoer voor de pomp in de bron is.

Opvoerhoogte van de pomp:
Het is belangrijk om te weten vanaf hoe diep het water verpompt dient te worden, maar ook hoeveel druk er daarna benodigd is om het medium verder te verpompen. Deze opvoerhoogte is vaak te berekenen wanneer u meer weet over de locatie waar het medium benodigd is of het leidingsysteem.

Capaciteit van de pomp:
Hoeveel liter/kuub is er benodigd per seconde, minuut, uur? Wat moet de pomp leveren aan aantal medium. Deze vraag wordt vaak samen gesteld met de opvoerhoogte van de pomp en wordt ook wel het debiet van de pomp genoemd.

Merken

De Industrial Pump Group levert een grote range bronpompen van gerenommeerde merken zoals SAER, Lowara en Grundfos. De pompen zijn geschikt voor een brondiameter van minimaal 4 inch tot vrijwel onbeperkt. Deze kwalitatief hoogwaardige bronpompen onderscheiden zich in de markt door een hoog rendement (energiezuinig) en duurzaamheid (lange standtijd). Waaiers en omloopdeksels zijn ontwikkeld conform de laatste stand der techniek, waarbij alle turbulente stroming (= rendement verlies) zijn uitgesloten. Hierdoor behaald u met onze bronpompen range een laagst mogelijke energie opname en dus het hoogste rendement.

Tevens, door het ontbreken van turbulente stroming in de bronpomp, kunnen wij u zeer lange standtijden garanderen en is een hoeveelheid aanwezig zand / grond niet per definitie schadelijk voor de pomp.

Saer elettropompe

Bronpompen SAER logo

SAER Elletropompe S.p.A.

Actief als pompproducent sinds 1951, ontwikkeld en produceert SAER (bron) pompen en motoren in de eigen fabrieken in Italie. Uitgebreide materiaal opties zoals Nikkel Aluminium Brons , Duplex en SuperDuplex zijn naast de standaard legeringen gietijzer, Marine Brons en AISI 304 en 316 vanuit voorraad leverbaar wat resulteert in een korte tot zeer korte productie levertijd.

Bronpompen Lowara logo

Xylem Lowara

De Xylem product range bestaat een grote range diepgetrokken roestvaststaal 304, gegoten RVS316 en Duplex bronpompen. Een kenmerkend ontwerp feature is de “dynamische” slijtring  waardoor hydraulische verliezen tot een minimum beperkt worden en de pomp beschermt tegen blokkeren bij stand-by periodes. Naast de bronpompen is ook een afgeleide variant: de verticale turbine pomp leverbaar.

bronpompen Grundfos logo

Grundfos

De Grundfos onderwaterpompen staan bekend om hun hoge efficiency en betrouwbaarheid van het hele programma. De pompen, volledig vervaardigd uit corossiebestendig RVS, zijn ideaal voor een breed scala aan toepassingen. Grundfos pompen vertegenwoordigen state-of-the-art hydraulisch ontwerp. De SP-pompen, gebouwd voor optimale efficiency tijdens perioden met grote vraag, bieden lage lange termijn kosten en een hoge bedrijfszekerheid, ongeacht de toepassing.

Bronpompen Ebara

Ebara

Ook het Italiaanse Ebara produceert bronpompen, veel al 3″ en 4″ en in RVS. Deze pompen zijn uitermate geschikt voor o.a. tuinberegening, drukinstallaties en brandbestrijding. Populaire series bronpompen van dit merk zijn de SB en Winner serie. Beide series zijn uitgevoerd met een gestandaardiseerde NEMA motor.

Technische uitvoering: de motor

De onderwatermotor is een asynchrone motor opgebouwd uit de pomponderdelen stator, rotor en lagers. Daar de motor continu ondergedompeld is verschilt het ontwerp met een standaard norm motor. Zowel de speciale druk belaste lagers als het toepassen van een mechanische asafdichting in de motor wijken af van een standaard motor. De motor kan hermetisch waterdicht afgesloten zijn – koeling geschied door het omringende medium of herwikkelbaar zijn in markt rewindable of natte motor genaamd.

Door de opstelling onder water, kan er geen ventilatie worden toegepast. De motoren zijn daarom vloeistof gevuld met water of olie. Belangrijk is wel rekening te houden met het feit dat er om de motor een minimale stroomsnelheid gecreëerd moet worden om de koeling van de motor te waarborgen.

Om dit te optimaliseren dienen pomp en brondiameter op elkaar te zijn afgestemd. Indien de pomp horizontaal geïnstalleerd wordt kan een koeling shroud toegepast worden om de vereiste stroomsnelheid langs de motor te bereiken.

Wanneer de pomp gestart wordt gaat de vloeistof in de pomp met de waaier meedraaien. De vloeistof ondervindt de werking van de centrifugaal kracht. Ze stroomt daardoor aan de buitenomtrek van de waaier het pomphuis in en vervolgens, via de persopening, naar de persleiding. Het is echter wel zo dat deze pompen niet kunnen droog lopen (pompen zonder vloeistof), wat de voordelen zijn van centrifugaalpomp dat leest u onder op de pagina.

Het pompdeel

Bronpompen SCUBA LowaraBronpompen zijn modulair opgebouwd. De pomponderdelen worden vervaardigd uit gietwerk of diepgetrokken RVS. Het gietwerk kan uitgevoerd worden in verschillende materiaalspecificaties voor een optimaal resultaat. De pomponderdelen zijn o.a. leverbaar in gietijzer, diepgetrokken RVS 304/ 316, gegoten RVS316 , zinkvrij brons, Nickel Aluminium Brons, Duplex en SuperDuplex.

Waaiers worden dynamisch gebalanceerd om trillingen tot een minimum te beperken. De pompas loopt in hoogwaardige radiaallagers die gesmeerd worden door water. Alle aan slijtage onderhevige onderdelen zoals slijtringen, as- en lager bussen zijn eenvoudig te vervangen. Standaard worden de pompen voorzien van een terugslagklep die leverbaar is in verschillende uitvoeringen.

Toepassingen bronpompen

De onderwaterpompen worden ingezet voor irrigatiedoeleinden in de land- en tuinbouw, sprinklerinstallaties en voor uiteenlopende industriële toepassingen. Tevens worden de pompen toegepast in de mijnbouw, op baggerschepen en als ballast pompen op schepen en drijvende platformen in de on/ offshore industrie. Elke toepassing heeft een specifieke benadering: voor het verpompen van zeewater in een offshore applicatie heb je te maken een met een grote diversiteit aan soorten van corrosie / oxidatie door het zeewater. Hiervoor passen wij het materiaal SuperDuplex (DIN 1.4517), Marine Brons of Nikkel Aluminium Brons toe.

Bronpomp onderdelen

Voor de grotere bronpompen van onder andere SAER, Grundfos en Lowara levert de Industrial Pump Group diverse onderdelen. Voor O-ringen, afdichtingen, pakkingen of zelfs complete pompdelen bent u bij IPG aan het juiste adres. Voor aanvragen van onderdelen kunt u altijd een gratis offerte aanvragen.

Vragen of interesse? Neem contact met ons op!

Afbeelding van RobertEr zijn vele variabelen van invloed op de pompkeuze. De Industrial Pump Group ondersteunt u graag bij het maken van een pompselectie of als klankboord voor technisch advies. Neem telefonisch 088 – 400 29 29 of via onderstaand formulier contact met ons op, een team van specialisten staat voor u klaar.

    Naam:

    E-mail:

    Bericht: