Centrifugaalpompen

Bij de Industrial Pump Group Nederland kunt u voor vele pompen terecht, zo ook voor de centrifugaalpompen. Deze door een waaier of rotor aangedreven pompen zijn in diverse types en materialen te leveren en kunnen mede hierdoor gebruikt worden in diverse applicaties.

Voorbeelden van centrifugaalpompen zijn onder andere: Magneetpompen, monoblok pompen, dompelpompen en veriticale flenspompen. Ook chemienormpompen kunnen een centrifugaalpomp zijn.

ASSORTIMENT CENTRIGUGAALPOMPEN VAN IPG:

SAER IR serie pomp

SAER IR Serie

IPG USP Betrouwbare pomp
IPG USP Leverbaar in o.a. Gietijzer, RVS en Brons

SAER NCB pomp

SAER NCB serie

IPG USP Veelzijdige inzetbaarheid
IPG USP Uit te voeren met gewenste (eigen) motor

SAER L serie

SAER L IN-Line Serie

IPG USP Pomp geïnstalleerd tussen de leidingen, ‘in-line’
IPG USP Flenzen tot DN65

Lowara CEA CA Roestvaststalen blokpomp

LOWARA CEA en CA serie

IPG USP Italiaans fabrikaat
IPG USP Officieel Lowara dealer

Lowara e-HM Horizontale meertrapspompen

Lowara e-HM serie

IPG USP Energiezuinige pomp
IPG USP Aluminium pomphuis    IPG USP Italiaans fabrikaat

Lowara pomp BG Zelfaanzuigende centrifugaalpomp

Lowara BG Serie

IPG USP Zelfaanzuigend
IPG USP Voor huishoudelijk gebruik

Ebara 3m Centrifugaalpomp

Ebara 3M Serie

IPG USP RVS pomphuis
IPG USP Thermoswitch
IPG USP Mogelijkheid tot ATEX

Ebara 3d centrifugaalpomp

 

Ebara 3D

IPG USP Gietijzer pomphuis
IPG USP RVS waaier
IPG USP Volgens EN 733 norm

Ebara AGA & AGC

Ebara AGA & AGC

IPG USP Kwalitatief hoogwaardig
IPG USP Ook voor schoonwater
IPG USP Uitgevoerd in gietijzer

Over de centrifugaalpomp

Een centrifugaalpomp bestaat uit een pomphuis met daarin een waaier welke rond draait. De te verpompen vloeistof wordt in dit principe als het ware weggeslingerd door de ronddraaiende waaier, door dit wegslingeren van de vloeistof naar de buitenkant ontstaat er aan de binnenkant juist ruimte (ook wel onderdruk genoemd). In deze ruimte kan weer nieuwe vloeistof stromen, dit zorgt voor continuïteit van de pomp en zijn werking.

Centrifugaalpompen zijn te leveren als een losse pomp (met en zonder motor) maar ook als complete pompset.
Een pompset bestaat naast de pomp en motor zelf uit een fundatieplaat en eventuele andere hulpvoorzieningen.

Hoe werkt een centrifugaalpomp?

De centrifugaalpomp die onder andere uit een pomphuis, waaier en elektromotor bestaat werkt met centrifugaal kracht of middelpuntvliedende kracht waarbij de vloeistof wordt verpompt. Deze kracht wordt opgewekt door de waaier of rotor van de pomp. Deze bevindt zich in het pomphuis, wat voorzien is van een zuig- en een persflens.

Wanneer de pomp gestart wordt gaat de vloeistof in de pomp met de waaier meedraaien. De vloeistof ondervindt de werking van de centrifugaal kracht. Ze stroomt daardoor aan de buitenomtrek van de waaier het pomphuis in en vervolgens, via de persopening, naar de persleiding. Het is echter wel zo dat deze pompen niet kunnen droog lopen (pompen zonder vloeistof), wat de voordelen zijn van centrifugaalpomp dat leest u onder op de pagina.

De werking van een centrifugaalpomp in beeld

Om de werking van een centrifugaalpomp goed in beeld te brengen tonen wij u een productvideo van de NCB serie van SAER. Deze video toont het ontwerp en de werking van de pomp. Mocht u meer informatie willen winnen over centrifugaal- of SAER pompen, dan zitten onze specialisten altijd voor u klaar. Neem contact met ons op via info@industrialpumps.nl of (088) 400 29 29.

Een greep uit het aanbod…

De Industrial Pump Group Nederland heeft met diverse top merken een sterke relatie. Veel van deze top merken waar IPG officieel dealer van is produceren ook centrifugaalpompen, met ieder hun eigen sterktes.

Hiernaast geven wij u een inkijk in de hardlopers binnen de centrifugaalpompen, hier ziet u dat de pompen zowel in klein als in groot formaat te verkrijgen zijn.

Benieuwd welk type en materiaal pomp de beste oplossing is voor uw applicatie? Raadpleeg een van de pompexperts van de Industrial Pump Group:


Lowara e-NSC Centrifugaalpompen

Lowara e-NSC

Lowara CEA Centrifugaalpompen

Lowara CEA

Centrifugaalpompen van de volgende merken:

Grundos logo

Wilo logo
Ebara logo

Cavitatie bij centrifugaalpompen

Bron: Oveducon

Cavitatie bij centrifugaalpompen

Bij centrifugaalpompen bestaat er een kans op cavitatie, dat is de vorming en de vernietiging van waterdampbellen in vloeibaar water. Wanner de druk in de pomp lager is dan de dampdruk van de vloeistof dan ontstaat er cavitatie. De imploderende dampbellen in het water veroorzaken (een hoop) geluid en trillingen en vervolgens ontstaan er mechanische schokken. Cavitatie leidt tot schade aan diverse onderdelen zoals de waaier en het pomphuis, dit zal de levensduur van de pomp uiteraard niet ten goede komen.

Cavitatie is te voorkomen wanneer de voordruk (NPSHa) van de pomp hoger blijft dan de dampspanning (NPSHr) van de pomp. De NPSHa waarde dient minimaal 1 mWk hoger te zijn dan de NPSHr waarde. Wederom is het van groot belang dat de pomp die geselecteerd wordt wel geschikt is voor uw toepassing, wilt u hier advies over? Neem dan contact met ons op.

Onderdelen en reperatie van centrifugaalpompen

Afdichtingen CentrifugaalpompenEen centrifugaalpomp bestaat uit niet al te veel bewegende delen, hierdoor zijn er over het algemeen lagere onderhoudskosten aan dit type pompen. De meest slijtende onderdelen van een centrifugaalpomp zijn de waaier en de afdichtingen (ook wel de mechanical seal genoemd).

Mocht u onderhoud willen plegen aan uw (centrifugaal)pomp dan is het van belang dat dit goed gebeurd. IPG heeft met diverse pomp experts voldoende kennis in huis u te ondersteunen bij de revisie van uw pompen.

Centrifugaalpompen zijn:

IPG USP Compact van formaat
IPG USP Geschikt voor rechtstreekse aandrijving
IPG USP Leveren gelijkmatige volumestroom
IPG USP Lager in de onderhoudskosten

Vragen of interesse? Neem contact met ons op!

Het IPG team met betrokken pompexperts zit voor uw klaar, neem snel contact op via onderstaand telefoonnummer, Whatsapp of vraag snel een offerte aan.

    Naam:
    E-mail:
    Bericht: