Centrifugaal pompen
Centrifugaalpompen zijn een veelgebruikte soort pomp voor het verplaatsen van vloeistoffen door middel van een roterend impeller en centrifugale kracht.
Onze klanten zeggen 8,6 Op basis van 136 reviews
Werking, toepassingen en voordelen
Meest gebruikte pomp in de industrie
Bij de Industrial Pump Group Nederland kunt u voor vele pompen terecht, zo ook voor de centrifugaalpompen. Deze door een waaier en rotor aangedreven pompen zijn in diverse types en materialen te leveren en kunnen mede hierdoor gebruikt worden in diverse applicaties.
Voorbeelden van centrifugaalpompen zijn onder andere: Magneetpompen, monoblok pompen, dompelpompen en splitcase pompen. Ook chemienormpompen kunnen een centrifugaalpomp zijn.
Veelzijdigheid in toepassingen
Centrifugaalpompen zijn leverbaar in diverse types en materialen, waardoor ze geschikt zijn voor uiteenlopende toepassingen zoals magnetische, monoblok, dompel- en splitcase pompen.
Efficiënte en continue werking
De pompen maken gebruik van centrifugale kracht voor een efficiënte en continue vloeistofstroom, waardoor ze ideaal zijn voor toepassingen die ononderbroken werking vereisen.
Aanpasbare configuraties
Centrifugaalpompen kunnen geleverd worden als losse pomp of als complete pompset inclusief fundatieplaat en andere hulpvoorzieningen, wat flexibiliteit biedt bij installatie en gebruik.
Beheersing van cavitatie
Door advies te geven over het voorkomen van cavitatie en het kiezen van de juiste pomp voor de specifieke toepassing, wordt de levensduur van de centrifugaal pomp verlengd en worden mechanische schokken en schade voorkomen.
Over de centrifugaalpomp
Een centrifugaalpomp bestaat uit een pomphuis met daarin een waaier welke rond draait. De te verpompen vloeistof wordt in dit principe als het ware weggeslingerd door de ronddraaiende waaier, door dit wegslingeren van de vloeistof naar de buitenkant ontstaat er aan de binnenkant juist ruimte (ook wel onderdruk genoemd). In deze ruimte kan weer nieuwe vloeistof stromen, dit zorgt voor continuïteit van de pomp en zijn werking.
Centrifugaalpompen zijn te leveren als een losse pomp (met en zonder motor) maar ook als complete pompset.
Een pompset bestaat naast de pomp en motor zelf uit een fundatieplaat en eventuele andere hulpvoorzieningen.
Hoe werkt een centrifugaalpomp?
De centrifugaalpomp die onder andere uit een pomphuis, waaier en elektromotor bestaat werkt met centrifugaal kracht of middelpuntvliedende kracht waarbij de vloeistof wordt verpompt. Deze kracht wordt opgewekt door de waaier of rotor van de pomp. Deze bevindt zich in het pomphuis, wat voorzien is van een zuig- en een persflens.
Wanneer de pomp gestart wordt gaat de vloeistof in de pomp met de waaier meedraaien. De vloeistof ondervindt de werking van de centrifugaal kracht. Ze stroomt daardoor aan de buitenomtrek van de waaier het pomphuis in en vervolgens, via de persopening, naar de persleiding. Het is echter wel zo dat deze pompen niet kunnen droog lopen (pompen zonder vloeistof), wat de voordelen zijn van centrifugaalpomp dat leest u onder op de pagina.
Uitmuntende en toegankelijke klantondersteuning bij elk contactmoment!
Inzet is perfect en zeer dienstverlenend. Zowel telefonisch, tijdens geplande realisatie en ongeplande storingen.
Projectleider RGR bij afvalwerker in Nederland.
Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐⭐ 5/5
Uitstekende ervaring met IPG: professionaliteit, kwaliteit en proactieve probleemoplossing!
Als werkvoorbereider ervaar ik IPG als zeer professioneel. Ze streven naar kwaliteit, denken mee over verbeteringen en verhelpen storingen snel om stilstand te minimaliseren.
Werkvoorbereider storingen bij een waterschap.
Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐⭐ 5/5
Een betrouwbare partner met uitmuntende service en klantgerichte adviezen!
Ik ervaar IPG als een zeer goede partner, een bedrijf die service hoog in de vaandel heeft staan, en met de klanten meedenkt en adviseert.
Werkvoorbereider Technische Dienst bij afvalverwerker in Nederland.
Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐ 4/5
Vrijblijvend
Contact opnemen
Hoe ontstaat dit probleem?
Cavitatie bij centrifugaalpompen
Bij centrifugaalpompen bestaat er een kans op cavitatie, dat is de vorming en de vernietiging van waterdampbellen in vloeibaar water. Wanner de druk in de pomp lager is dan de dampdruk van de vloeistof dan ontstaat er cavitatie. De imploderende dampbellen in het water veroorzaken (een hoop) geluid en trillingen en vervolgens ontstaan er mechanische schokken. Cavitatie leidt tot schade aan diverse onderdelen zoals de waaier en het pomphuis, dit zal de levensduur van de pomp uiteraard niet ten goede komen.
Cavitatie is te voorkomen wanneer de voordruk (NPSHa) van de pomp hoger blijft dan de dampspanning (NPSHr) van de pomp. De NPSHa waarde dient minimaal 1 mWk hoger te zijn dan de NPSHr waarde. Wederom is het van groot belang dat de pomp die geselecteerd wordt wel geschikt is voor uw toepassing, wilt u hier advies over? Neem dan contact met ons op.
Advies en verkoop
De best mogelijke oplossing voor uw applicatie
Er zijn veel verschillende soorten pompen en evenzovele applicaties, denk bijvoorbeeld aan een dompel-, circulatie- of bronpomp. Door deze diversiteit van pompen is het verstandig om goed geïnformeerd te zijn over wat voor type pomp benodigd is voordat u er een aanschaft of laat reviseren. Het IPG team met diverse pompexperts kunt u altijd adviseren over de best mogelijke oplossing voor uw applicatie en kunt u tevens hierbij ondersteunen met de aanschaf en installatie van de pomp.
IPG heeft met diverse pompfabrikanten sterke relaties en kunt u hierom goed adviseren in het aanschaffen van vele type en merken pompen. Zo is de Industrial Pump Group de Nederlandse importeur van SAER en officieel dealer van o.a. Lowara, Grundfos en Seepex.
ONDERDELEN EN REPERATIE VAN CENTRIFUGAALPOMPEN
Een centrifugaalpomp bestaat uit niet al te veel bewegende delen, hierdoor zijn er over het algemeen lagere onderhoudskosten aan dit type pompen. De meest slijtende onderdelen van een centrifugaalpomp zijn de waaier en de afdichtingen (ook wel de mechanical seal genoemd).
Mocht u onderhoud willen plegen aan uw (centrifugaal)pomp dan is het van belang dat dit goed gebeurd. IPG heeft met diverse pomp experts voldoende kennis in huis u te ondersteunen bij de revisie van uw pompen.