• Merkonafhankelijk pompadvies
 • + 30 jaar ervaring
 • Officieel dealer van topmerken
 • Just in time leveringen

Bel ons op(0251) 222 566

We zijn beschikbaar tot 17:00

0

Bel ons op(0251) 222 566

We zijn beschikbaar tot 17:00

0
 • Merkonafhankelijk pompadvies
 • + 30 jaar ervaring
 • Officieel dealer van topmerken
 • Just in time leveringen

Bel ons op(0251) 222 566

We zijn beschikbaar tot 17:00

0

Bel ons op(0251) 222 566

We zijn beschikbaar tot 17:00

0

internationale standaard voor veilige en betrouwbare chemiepompen

chemienorm ISO 5199

De Chemienorm ISO 5199 bij pompen is een internationale standaard die is opgesteld om ervoor te zorgen dat chemische pompen veilig en betrouwbaar werken. De norm beschrijft de eisen voor het ontwerp, de prestaties en de afmetingen van de pompen die worden gebruikt voor het verpompen van o.a. chemische vloeistoffen.

Een belangrijk onderdeel van de norm is dat chemiepompen moeten voldoen aan strikte veiligheidsnormen en moeten worden gebouwd met corrosiebestendige materialen. Dit zorgt ervoor dat de pompen niet alleen veilig zijn voor gebruik, maar ook duurzaam en lang meegaan.

Fabrikanten die chemische pompen produceren, moeten voldoen aan de ISO 5199 norm om hun producten te kunnen verkopen in verschillende markten over de hele wereld. Dit garandeert dat klanten betrouwbare en veilige pompen kopen die voldoen aan internationale normen.

Wat is een chemienormpomp?

Het begrip van een Chemienormpomp is ontzettend simpel, deze pompen zijn volgens een ISO, DIN en/of ANSI norm ontworpen en daardoor uitermate geschikt voor het verpompen van chemische vloeistoffen.

Goulds en Vogel zijn bekende merken binnen de chemische industrie, sinds Vogel ondergebracht is bij Xylem komt deze fabrikant nu onder merknaam Lowara met een nieuwe chemienormpomp die voldoet aan alle normen en technologieën anno nu. Deze Lowara e-IXP pompen zijn waarschijnlijk uitwisselbaar met uw huidige chemienormpompen.

Voordelen chemienormpompen

Het voordeel van chemienormpompen volgens een ISO-norm zijn dat de pompen:

 • Geschikt zijn voor zware toepassingen, chemische vloeistoffen.
 • Geschikt voor diverse aandrijvingen.
 • Vaak uit te voeren met diverse mechanical seals, afdichtingen.
 • Vereisen weinig onderhoud.
 • Echter is goede uitlijning van belang bij de pompen en zijn dit type pompen enkel geschikt voor een horizontale opstelling.

Vrijblijvend

Contact opnemen

DIN, ISO, ANSI, API

CHEMIENORMEN

Pompen zijn volgens vele normen en standaarden te verkrijgen. Zo zijn er bijvoorbeeld de volgende normen:

 • DIN 24255 voor waternormpompen, voor het verpompen van water of soortgelijke vloeistoffen.
 • DIN 24256 als de ‘chemie-norm’, deze norm wordt toegepast op pompen geschikt voor de zwaardere toepassingen met bijvoorbeeld chemicaliën.

Een andere belangrijke norm is het API plan, hier in wordt bepaald hoe de mechanical seal welke er voor zorgt dat de vloeistof van het pomphuis niet bij de motor gekoeld wordt.

Naast deze normen zijn er ook nog ANSI standaarden, deze worden vast gesteld door de American National Standards Institute (ANSI). Deze non-profitorganisatie stelt ook de eisen aan een ISO-norm, bijvoorbeeld bij een chemienormpomp.

 

Meer informatie

Is er nog iets onduidelijk en wenst u meer informatie over chemienormpompen of wilt u een offerte ontvangen van een pomp die aan de ISO nomering voldoet? Neem dan vrijblijvend contact op met IPG: (0251) 222 566 of info@industrialpumps.nl.

TOEPASSINGEN DIN, ISO POMPEN:

 • Chemische industrie
 • Petrochemische industrie
 • Staalnijverheid
 • Papiernijverheid
 • Voedingsindustrie
 • Algemene toepassingen

Vogel Chemienormpompen

Bekende en betrouwbare chemienormpompen zijn die van het merk Vogel. De Vogel LSN, LSB en LN pompen zijn al jaren veel gekozen pompen in de chemische industrie. Vele van deze pompen zijn geplaatst door de betrouwbaarheid en levensduur van deze pompen.

Vogel pompen is in de loop der jaren onder gebracht onder Xylem, het moederbedrijf van ook o.a. Lowara en Flygt. Door de ontinue focus op de industriële markt van Xylem zullen de Vogel pompen in het vervolg verkocht worden onder de merknaam Lowara. Nieuw is de in 2021 geïntroduceerde Lowara e-IXP serie. Deze serie chemienormpompen zijn gebaseerd op de jarenlange ervaring van het ontwikkelen van chemienormpompen door Xylem/Vogel en voldoen aan de nieuwste eisen en modernste technologieën. Onder de e-IXP serie vallen diverse type pompen, waar onder de Lowara e-IXP. Deze eentraps horizontale pomp met vrije as is te koppelen aan elke standaard IEC-motor en is dé optie voor het uitwisselen van uw huidige (Vogel) ISO 2858-pomp.

LEES MEER OVER

Lowara pompen

LEES MEER OVER

Vogel pompen

LEES MEER OVER

Sulzer pompen

LEES MEER OVER

Grundfos pompen

Advies en verkoop

De best mogelijke oplossing voor uw applicatie

Er zijn veel verschillende soorten pompen en evenzovele applicaties, denk bijvoorbeeld aan een dompel-, circulatie- of bronpomp. Door deze diversiteit van pompen is het verstandig om goed geïnformeerd te zijn over wat voor type pomp benodigd is voordat u er een aanschaft of laat reviseren. Het IPG team met diverse pompexperts kunt u altijd adviseren over de best mogelijke oplossing voor uw applicatie en kunt u tevens hierbij ondersteunen met de aanschaf en installatie van de pomp.

IPG heeft met diverse pompfabrikanten sterke relaties en kunt u hierom goed adviseren in het aanschaffen van vele type en merken pompen. Zo is de Industrial Pump Group de Nederlandse importeur van SAER en officieel dealer van o.a. Lowara, Grundfos en Seepex.

 Neem vrijblijvend contact met ons op

DUURZAAM EN EFFICIËNT

Laat uw pomp reviseren

Chemienorm pompen

Meest gestelde vragen

Naar boven