Meertrapspompen

meertrapspompen

De meertraps centrifugaalpomp bestaat uit meerdere trappen met een centrifugaal waaier en diffuser. Het aantal trappen en motortoerental bepalen het werkpunt van dit type pomp dat in hogedruktoepassingen wordt gebruikt.

De trappen zijn onderling verbonden waarbij de eerste trap de volgende voedt en zo verder, waardoor de druk met iedere trap verhoogd wordt. De meest toegepaste uitvoering is de uitvoering waarbij de pompas wordt gelagerd met behulp van kogellagers in een lagerstoel buiten het vloeistofgedeelte van de pomp. Tussen de waaier en de lagering zorgt de asafdichting voor een vloeistof- en luchtdichte doorvoer van de as in het pomphuis.

De pomp kan zowel horizontaal als verticaal worden uitgevoerd. Daarnaast zijn er diverse materiaal opties voor zowel het waaierpakket als de seals leverbaar. Zoals voor elke pomp geldt dat de systeem parameters bepalen welke pomp het best inzetbaar is in uw systeem: debiet en samenstelling van het medium zijn enkele vereisten om tot een goede selectie te komen en wij kunnen u daarbij met raad en daad bijstaan.

De werking van meertrapspompen

Meertrapspompen voorbeeld werkingIn de basis is het pompprincipe van een meertrapspomp gelijk aan een enkel waaier centrifugaalpomp Het verschil zit in de uitvoer of perszijde van deze welke bij een eentrapspomp direct bij de persflens plaats vindt. Bij een meertrapspomp gaat deze uitvoer naar de zuig van de opvolgende waaier. Dit zorgt er voor dat de druk wordt verhoogd.

Als de waaier bij een bepaalde capaciteit een druk van 2 bar zou genereren dan kan een pomp met vijf waaiers 5 x 2 bar genereren. De druk van deze meertrapspomp zal 10 bar zijn. Echter vindt er drukverlies plaats. Bij elke opvolgende waaier zal er een groter drukverlies zijn.

Uitvoeringen verticale meertrapspompen

 • Lage NPSH meertrapspompen
 • Insteek meertraps pomp voor koelmiddel of snij-olie
 • Standaard verticale en horizontale meertraps pompen
 • Meertrapspompen en boosterpompen voor hoge temperatuur
 • Condensaat pompen, deepwell pompen en ketelvoedingspompen
Wij verkopen de volgende merken:

SAER meertrapspompen  Lowara meertrapspompen  Grundfos meertrapspompen

Horizontale en verticale boosterpompen

Alle pompen zijn uitvoerbaar in horizontale en verticale meertrapspompen. Afhankelijk van de gewenste constructie passen wij de gehele pomp aan. De standaard pomp kunnen we verticaal plaatsen door het aanleveren van speciale pompsteunen.

Lage NPSH of hoge temperatuur

De pompen die wij leveren kunnen wij speciaal aanpassen aan hogere temperaturen. Ook kunnen wij de pompen laten uitvoeren voor zeer lage NPSHa waarden. Door het toepassen van speciale omloopdeksels en waaiers of door het plaatsen van een speciale inducer in de zuig van de pomp, krijgen we dit voor elkaar. Wij kunnen hierdoor een cavitatie vrije boosterpomp of meertrapspomp garanderen voor bijvoorbeeld condensaatsystemen, ketelcoedingsystemen en deepwell systemen.

Onderhoud en revisie

Ondanks het feit dat een meertrapspomp een gemiddeld langere levensduur heeft, omdat de slijtage van de pomp verdeelt wordt over alle aanwezige waaiers, is het van belang dat pompen regelmatig geïnspecteerd worden en er voldoende onderhoud uitgevoerd wordt.

Onderhoud en revisie is van belang voor alle pompen. Mocht u hier advies in willen of de revisie willen uitbesteden? Neem dan contact op met het revisie team van IPG.

Pluspunten van een meertrapspomp

IPG USP Creëert hoge druk, mede hierdoor geschikt voor zware toepassingen
IPG USP Geschikt voor diverse aandrijvingen
IPG USP Leverbaar in diverse materialen en met verschillende seals, voor iedere toepassing
IPG USP Weinig onderhoud

Vragen of interesse? Neem contact met ons op!

Het IPG team met betrokken pompexperts zit voor u klaar, neem snel contact op via onderstaand telefoonnummer, Whatsapp of vraag snel een offerte aan.

  Naam:

  E-mail:

  Bericht: