• Merkonafhankelijk pompadvies
 • + 30 jaar ervaring
 • Officieel dealer van topmerken
 • Just in time leveringen

Bel ons op(0251) 222 566

We zijn beschikbaar tot 17:00

0

Bel ons op(0251) 222 566

We zijn beschikbaar tot 17:00

0
 • Merkonafhankelijk pompadvies
 • + 30 jaar ervaring
 • Officieel dealer van topmerken
 • Just in time leveringen

Bel ons op(0251) 222 566

We zijn beschikbaar tot 17:00

0

Bel ons op(0251) 222 566

We zijn beschikbaar tot 17:00

0

Informatie over dit type

Verdringer- pompen

Wormpompen zijn een type positieve verdringerpomp dat wordt gebruikt om viskeuze en dikke vloeistoffen te verplaatsen. Ze zijn ideaal voor toepassingen waar centrifugaalpompen niet effectief zijn, zoals bijvoorbeeld bij het verplaatsen van honing, verf, tandpasta, of zelfs vloeibare mest.

Een wormpomp bestaat uit een cilindrische behuizing en een wormschroef die binnenin draait. De wormschroef is gevormd als een spiraalvormige schroef, die de vloeistof langs de schroefdraad van de schroef verplaatst, terwijl deze in de behuizing roteert. Hierdoor wordt de vloeistof continu verplaatst van de inlaat naar de uitlaat van de pomp.

Wormpompen hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere pomptypes, zoals een hogere efficiëntie bij het verplaatsen van viskeuze vloeistoffen, en een gelijkmatige, pulsvrije stroming. Ze zijn echter minder geschikt voor het verplaatsen van vloeistoffen met een hoge stroomsnelheid, vanwege de beperkte doorvoercapaciteit.

Over het algemeen bieden wormpompen een betrouwbare en kosteneffectieve oplossing voor het verplaatsen van dikke vloeistoffen in diverse toepassingen en industrieën.

Hoe werkt een wormpomp?

Voor de werking van de pomp zijn er twee belangrijke onderdelen, namelijk de rotor en de stator. Deze onderdelen zorgen voor veilloze werking van de wormpomp. De rotor bevind zich altijd in de stator en zal door de draaiende beweging ruimtes creëren waardoor het medium verpompt zal worden.

Rotor

De rotor is schroefvormig en heeft een circkelvormige doorsnee, mede daardoor heeft de rotor een belangrijke functie.

Stator

De stator heeft een schroefvormige doorlaat, waardoor er ruimtes ontstaan als de schroefvormige rotor draait. Door deze ruimtes kan het te verpompen medium worden meegenomen in de richting van de perszijde.

Een greep uit onze klanten

Vrijblijvend

Contact opnemen

Wormpompen

Onderdelen en revisie

De belangrijkste delen van een wormpomp zijn de stator en rotor. De stator is meestal geproduceerd van rubber of kunststof. Afhankelijk van de toepassing kan het juiste materiaal geselecteerd worden. Mocht u hier advies in willen kan u altijd contact met ons opnemen.

Het revisieteam van IPG bestaat uit diverse door Seepex opgeleide monteurs, die u kunnen ondersteunen bij de revisie van uw wormpomp.

Deelbare stator

Een pomp reviseren kan soms nog aardig wat tijd in beslag nemen. Wormpompen zijn vrij makkelijk in het onderhoud door de geringe componenten.

De stator en rotor zijn vaak (als eerst) aan vervanging toe. Om deze onderdelen zo eenvoudig mogelijk te kunnen vervangen heeft Seepex de ‘deelbare stator’ op de markt gebracht. Deze stator kan gemakkelijk gedemonteerd worden waardoor de rotor en stator makkelijk te vervangen zijn. Zonder dat de pomp uitgebouwd hoeft te worden en dus gewoon in het leidingwerk kan blijven.

Selectie van een wormpomp

Net als bij andere typepompen is het ook voor een wormpomp van belang dat deze juist gebruikt wordt en voldoet aan de specificaties die de toepassing vereist. Hier voor zijn enkele vragen van belang welke beantwoord dienen te worden voor er een definitieve pomp geselecteerd kan worden. Een greep uit deze vragen zijn:

Welk medium wordt er verpompt? Slurry, vaste delen? Zo ja, grootte van de vaste delen.
Wat is de benodigde capaciteit van uw applicatie: hoeveel m3/uur of liter/sec moeten er verpompt worden?
Wat is de opvoerhoogte ook wel druk genoemd: dit is de maximale hoogte in meters welke de pomp moet kunnen verpompen.
Dient de pomp gedoseerd te pompen?

De experts van de Industrial Pump Group helpen u graag een passende oplossing te vinden voor uw toepassing en hierbij te adviseren. Vraag daarom geheel vrijblijvend een offerte aan of neem contact op met IPG.

Toepassingen

Een verdringer/wormpomp wordt over het algemeen toegepast voor het verpompen van ‘moeilijke’ vloeistoffen, denk hierbij aan niet smerende vloeistoffen, schurende vloeistoffen, maar ook aan mengsels waarvan de structuur en/of vaste bestanddeken niet beschadigd mogen worden. Door de bovenstaande beschreven werking van de pompen kunnen zelfs deze moeilijke vloeistoffen verpompt worden, dit door de door de rotor en stator gecreëerde ruimtes.

Voordelen van een wormpomp

 • Harde deeltjes worden dankzij het zachte rubber eenvoudig gedrukt en daarna weer eenvoudig opgenomen in de vloeistof.
 • De structuur van het medium zal niet worden beschadigd.
 • Doseernauwkerig.
 • Vrije kogeldoorlaat.
 • Enkel één roterend element.
 • Uitgebreid aanbod met betrekking tot materiaal.

Waarom u mogelijk niet voor een wormpomp zou kieze

 • Gevoelig voor drooglopen.
 • Niet geschikt voor hoge tempraturen.
 • Hoge slijtage van de stator en de rotor.

IPG en wormpompen

De Industrial Pump Group levert en reviseert al sinds jaar en dag wormpompen en onderdelen van dit type pomp. Door de jarenlange ervaring en goede banden met ‘s werelds grootste wormpompfabrikanten kunnen de pompexperts van IPG de klant adviseren bij de selectie, aanschaf en/of revisie van deze maar ook andere type pompen. Ook voor de levering van onderdelen van bijvoorbeeld de merken Netzsch en Seepex bent u bij IPG aan het juiste adres.

Lees meer over

Seepex pompen

LEES MEER OVER

Netzsch pompen

Advies en verkoop

De best mogelijke oplossing voor uw applicatie

Er zijn veel verschillende soorten pompen en evenzovele applicaties, denk bijvoorbeeld aan een dompel-, circulatie- of bronpomp. Door deze diversiteit van pompen is het verstandig om goed geïnformeerd te zijn over wat voor type pomp benodigd is voordat u er een aanschaft of laat reviseren. Het IPG team met diverse pompexperts kunt u altijd adviseren over de best mogelijke oplossing voor uw applicatie en kunt u tevens hierbij ondersteunen met de aanschaf en installatie van de pomp.

IPG heeft met diverse pompfabrikanten sterke relaties en kunt u hierom goed adviseren in het aanschaffen van vele type en merken pompen. Zo is de Industrial Pump Group de Nederlandse importeur van SAER en officieel dealer van o.a. Lowara, Grundfos en Seepex.

 Neem vrijblijvend contact met ons op

DUURZAAM EN EFFICIËNT

Laat uw pomp reviseren

Wormpompen

Meest gestelde vragen

Naar boven