Centrifugaalpomp werking

De werking van een centrifugaalpomp is vrij eenvoudig. De centrifugaalpomp is niet zelfaanzuigend wat wil zeggen dat deze type pompen de te verpompen vloeistoffen niet aanzuigt en dus ook niet kan opzuigen uit een lager gelegen put of bron.

IPG USP Vaak compact voor het opbrengst dat de pomp levert
IPG USP Weinig bewegende delen waardoor relatief lage onderhoudskosten
IPG USP Gelijkmatige volumestroom

centrifugaalpomp werking

Benieuwd naar onze centrifugaalpompen?

IPG is officieel dealer van verschillende centrifugaalpompen merken waaronder SAER, Lowara & Ebara.  Benieuwd naar ons aanbod?

Het principe van de centrifugaalpomp

De werking van centrifugaalpomp is een vrij simpel principe, de vloeistof wordt als het ware ‘weg geslingerd’. De waaier draait waardoor het in de schoepen van de waaier opgenomen medium wordt weg geslingerd en zich hier door voort beweegt. U begrijpt: er moet wel iets weg te slingeren en dus te verpompen zijn. Zonder medium zal de pomp niet werken en zelfs slijten. Voor het gebruik van een centrifugaalpomp zal de pomp eerst dienen gevuld te zijn met het te verpompen medium.

Met een centrifugaalpomp is het mogelijk een relatief hoge druk te bereiken, deze druk en dus het verschil tussen de pers- en zuigdruk van de pomp wordt opvoerhoogte genoemd en vaak uitgedrukt in meters vloeistof kolom (mvk) of gebruikelijker: bar. 1 bar = 10 mvk. Wanneer bijvoorbeeld een pomp een opvoer hoogte heeft van 10 meter vloeistof kolom zal deze pomp de vloeistof ten opzichte van de zuigkant 10 meter kunnen “op tillen”. In dit geval een vloeistof kolom van 10 meter wordt dit uitgedrukt in 1 bar.

De exacte werking centrifugaalpomp

centrifugaalpomp werking voorbeeld

HIer boven bieden wij u een schematisch overzicht van de werking van een centrifugaal pomp.

De zuigleiding voert bij A de vloeistof binnen naar het oog van de waaier (B). De waaierschoepen hier om heen versnelt de vloeistoffen in de draairichting van de waaier. Door de energie en snelheid hier van wordt door de restrictie van het pomphuis dit omgezet in druk.

De vloeistof zal ten allertijden binnentreden via de zuigzijde en vervolgens door de schoepen op de waaier en onder invloed van deze centrifugaalkrachten naar buiten geslingerd worden via de perszijde. Omdat een centrifugaalpomp niet zelfaanzuigend is dient het pomphuis al afgevuld te zijn voor dat de pomp opstart.

Merken centrifugaalpompen

Heel wat pompmerken produceren centrifugaalpompen, voor advies van welke centrifugaalpomp het beste kan worden toegepast voor uw toepassing kunt u het beste terecht bij de Industrial Pump Group. IPG heeft namelijk jarenlange ervaring in het selecteren, adviseren en reviseren van (centrifugaal)pompen en ook nog eens met grote pompfabrikanten een goede band opgebouwd door de jaren heen. Zo kunnen wij u het beste merkonafhankelijke advies geven voor het kiezen van een centrifugaal pomp.

IPG levert onder andere van de volgende merk (centrifugaal)pompen:

SAER logo bronpompen

Grundfos logo bronpompen

Bekijk alle centrifugaalpompen van IPG:

TYPE CENTRIFUGAALPOMPEN

Hoewel het principe van een centrifugaalpomp bij elke centrifugaalpomp het zelfde is, waarbij het water via de zuigzijde de pomp betreed en via het pomphuis doormiddel van de waaier de pomp weer verlaat via de perszijde zijn er diverse type pompen beschikbaar met een centrifugaalpomp-principe. Enkele voorbeelden zijn:

MagneetpompVarisco type V - magneet gedreven

 • Toegepast bij het verpompen van milieugevaarlijke, maar verder schone vloeistoffen
 • Lekvrij
 • Kan aangedreven worden door elke standaardaandrijving

Enkeltraps monoblock pompen

 • Vaak toegepast bij eenvoudige toepassingen
 • Kleine inbouwruimte
 • Eenvoudig onderhoud

Verticale flenspompen

 • Ideaal wanneer ruimtegebrek een probleem is
 • Compact
 • Visuele inspectie gemakkelijk

Split-case pompenSKD

 • Voor grote capaciteiten en/of drukken
 • Geschikt voor hoge toerentallen
 • Solide as/lager-constructie voor zware belastingen en grote vermogens

Vragen of interesse? Neem contact met ons op!

Het IPG team met betrokken pompexperts zit voor uw klaar, neem snel contact op via onderstaand telefoonnummer, Whatsapp of vraag snel een offerte aan.

  Naam:

  E-mail:

  Bericht: