Pompen
Er zijn veel verschillende soorten pompen en evenzovele applicaties, denk bijvoorbeeld aan een dompel-, circulatie- of bronpomp. Juist door de diversiteit van de pompen is het verstandig om goed geïnformeerd te zijn over wat voor type pomp benodigd is voordat u er een aanschaft of laat reviseren. Het team van IPG bestaat uit experts op het gebied van pompen. Bent u opzoek naar de juiste pomp voor uw applicatie? Neem dan contact met ons op.
Selectie van een pomp
Een correcte pompselectie optimaliseert uw proces zo goed mogelijk door loopt. Maar hoe selecteer je de juiste pomp? Hier voor zijn de volgende dingen van belang:
- De capaciteit van een pomp is essentieel voor de selectie van een pomp. Deze capaciteit wordt meestal weergegeven in m³ per uur of liter per seconde.
- Opvoerhoogte / druk die normaliter wordt aangeduid in bar (1 bar is ca. 10 meter). Hoeveel druk een pomp moet leveren hangt af van diverse factoren, in een persleiding zal drukverlies ontstaan en er dient rekening gehouden te worden met hoeveel druk aan het einde van de leiding nog benodigd is. Tevens heeft de zuigdruk hier ook invloed op.
- Wat wordt er verpompt? De vloeistof kan invloed hebben op het materiaal van de pomp en de onderdelen. Zo kunnen bijvoorbeeld uw pomp, mechanical seal of pakkingen sneller slijten wanneer u agressieve vloeistoffen gaat verpompen.
- De opstelling van de pomp: staat de pomp droog, dicht op de leiding of juist in het medium? Dit bepaalt vaak ook de aanzuiging van de pomp.
Diverse type pompen
Een kleine greep uit de type pompen die wij in ons assortiment hebben:
Centrifugaalpomp
Een centrifugaalpomp werkt met centrifugaal kracht of middelpuntvliedende kracht waarbij de vloeistof wordt verpompt Bij dit typepompen wordt de vloeistof verpompt door middel van een draaiende beweging. Die wordt opgewekt door een rotor of waaier.
De centrifugaalpomp bestaat onder andere uit een pomphuis, waaier en elektromotor. De waaier kan in het pomphuis ronddraaien. Het pomphuis heeft twee openingen met daarop de aansluitingen voor de zuig en de persleiding. Als de pomp wordt gestart gaat de vloeistof in de pomp met de waaier meedraaien.
De vloeistof ondervindt de werking van de centrifugaal kracht. Ze stroomt daardoor aan de buitenomtrek van de waaier het pomphuis in en vervolgens, via de persopening, naar de persleiding. Deze pompen kunnen niet droog lopen (zonder vloeistof pompen) en kunnen dan ook geen lucht verpompen. Maar zijn vaak wel klein van opvoerhoogte, terwijl de prestatie niet onderdoet voor grotere pompen met hetzelfde debiet. De volumestroom van dit type pompen is gelijkmatig.
Meer informatie over dit type pompen >>
Dompelpomp
Dompelpompen, ook wel klokpompen genoemd zijn pompen die geheel in de te verpompen vloeistof worden ondergedompeld. Veel dompelpompen zijn uitgevoerd met een vlotter, deze niveauschakelaar zorgt er dan ook voor dat de pomp niet droog loopt.
Deze type pompen, waar het pomp gedeelte altijd onderaan bevindt wordt vooral gebruikt voor het: verlagen of oppompen van grondwater, wegpompen van drainagewater of vuilwater.
Meer informatie over dit type pompen >>
Bronpomp
De bronpomp wordt over het algemeen in een bron geplaatst, dit kan een put zijn waar de pomp onder hoge druk bijvoorbeeld grondwater kan verpompen naar een persuitgang.
Een bronpomp kan worden toegepast in diverse applicaties zoals beregening, verpompen proceswater of firefighting er enkele van zijn. De bronpomp genereert hoge druk waardoor er vloeistof uit grote dieptes gepompt kunnen worden.
Meer informatie over dit type pompen >>
Wormpompen
Deze verdringer pompen worden vooral toegepast in de chemische-, voedings-, papier-, petrochemische- en gasindustrie. Wormpompen zijn dé pompen voor het verpompen van viskeuze vloeistoffen. O.a. slurry, beslag en pasta’s zijn geen probleem om te verpompen voor een Wormpomp.
Bekijk wormpompen van Seepex >> Bekijk wormpompen van Netzsch >>
Onderhoud en revisie van pompen
Een pomp is een kostbaar product wat uw productie draaiend moet houden. Goed onderhoud is dan ook van belang, hier in speelt het geen rol hoe vaak een pomp gebruikt wordt. Het kan zijn dat de pomp dagelijks gebruikt wordt of slechts in specifieke gevallen, maar voor uw bedrijfszekerheid is het verstandig de pomp te onderhouden.
Mocht er een grotere reparatie of revisie plaats moeten vinden is het van belang dat dit gebeurd door specialisten op het gebied van pompen. De soms ingewikkelde machines dient goed en zorgvuldig te worden gereviseerd.
IPG heeft een team van specialisten tot hun beschikking die u zowel op locatie als vanuit de eigen werkplaatsen kunnen ontlasten voor de revisie van uw pomp. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Bezoek de revisie pagina op onze website of neem direct contact met ons op.
Waarom IPG u het beste kan adviseren:
Merkonafhankelijk pompadvies
Betrokken pompexperts
Meer dan 30 jaar ervaring
Officieel dealer van topmerken
Vragen of interesse? Neem contact met ons op!
Het IPG team met betrokken pompexperts zit voor uw klaar, neem snel contact op via onderstaand telefoonnummer, Whatsapp of vraag snel een offerte aan.